Wandelen in Limburg 

Koppel wandelt door het bos in het Hart van Limburg in het najaar

In Limburg kun je heerlijk wandelen. Geniet van het waterrijke landschap dat eeuwen geleden gevormd is door de Maas, de bosrijke omgeving, afgewisseld met de mooiste wandelpaden door de open velden en van de karakteristieke dorpskernen met een hoeveelheid aan gezellige rustpunten en terrasjes.

De mooiste wandelroutes

Natuurliefhebbers zullen genieten van de prachtige wandelroutes in Limburg. Van bijzondere bezienswaardigheden tot schilderachtige bossen, deze provincie biedt een scala aan opties voor wandelaars van alle niveaus. Wij hebben een aantal wandelroutes voor je op een rijtje gezet. Ongeacht welke route je kiest, elke wandeling in Limburg belooft een onvergetelijke ervaring te zijn voor natuurliefhebbers.

Bekijk hier de mooiste wandelroutes 

Wandelpad door de natuur rondom Buggenum

Lange afstandswandelingen

In Limburg zijn er ook diverse langeafstandswandelpaden voor fervente wandelaars. Het bekende Pieterpad, een 429 km lange wandeling van Pieterburen naar de St. Pietersberg, doorkruist onze regio met etappes 22, 23 en 24. Daarnaast zijn de etappes van het Pelgrimspad, (een wandelroute naar Santiago de Compostela) en het Hertogenpad (een pad van Breda naar Roermond) zeer de moeite waard. Een bijzondere en langere route is de lange afstandswandeling in Rivierpark Maasvallei. Deze 137 km lange route is in 2021 uitgeroepen tot beste wandelroute van het jaar en loopt langs de oevers van de Maas, tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, in zowel Nederland als België.

Koppel wandelt door het bos in het Hart van Limburg

Wandelrouteplanner

In Noord- en Midden-Limburg zijn er ongeveer 3300 km aan wandelroutes. Deze routes zijn gebaseerd op wandelknooppunten en leiden je langs de mooiste plekken van de regio. Met de wandelrouteplanner kun je je eigen wandeling samenstellen op basis van het wandelknooppuntennetwerk. Je kunt starten bij elk knooppunt en zelf de richting van de route bepalen. Download eenvoudig je zelfgemaakte wandelroute op je telefoon. Dus kies je route, trek je wandelschoenen aan en ga ervoor!

Maak hier je mooiste wandelroute

Wandelroutebord om je route te plannen

Themawandelingen met gids

Naast de talloze prachtige wandelroutes die je zelf kunt verkennen in Limburg, zijn er ook verschillende themawandelingen met gids beschikbaar, waarbij je alles te weten komt over een specifiek onderwerp. Elke maand worden er in Limburg themawandelingen georganiseerd. Onder begeleiding van een VVV-gids ontdek je de meest fascinerende historische en boeiende locaties in Limburg. De starttijden en kosten van deze stads-, dorps- en natuurwandelingen variëren per thematische tocht.

Bekijk hier de verschillende themawandelingen

Groep krijgt een rondleiding in Thorn

Happen & Stappen arrangementen

Happen & Stappen is een unieke activiteit in Limburg waarbij wandelen en culinair genieten samenkomen. Je volgt een speciale route en maakt onderweg tussenstops bij verschillende restaurants om heerlijke gerechten te proeven. Het is de perfecte gelegenheid om te wandelen in de prachtige omgeving en te genieten van de lokale culinaire hoogstandjes. Hap & Stap biedt een geweldige combinatie van beweging, natuur en lekker eten. Er zijn verschillende Hap & Stap arrangementen te boeken in het Hart van Limburg.

Bekijk hier de Hap & Stap arrangementen

vlaai

Wandelen met de hond

Limburg heeft veel leuke gebieden om in te wandelen met de hond. Ga op pad in de mooie natuur en laat je hond al snuffelend de bossen verkennen. Los lopen? Dat kan, maar zoek hiervoor wel de juiste gebieden op. In de losloopgebieden en bij de hondenspeelveldjes kan je hond vrij rondlopen en socialiseren met andere hondjes. En niet alleen je hond kan hier socialiseren; hondenspeelveldjes zijn ideale plekken om andere baasjes te ontmoeten en tips uit te wisselen! 

 Tips voor een leuke hondenwandeling 

Twee vrouwen wandelen met de hond

Wandelkaarten

Limburg staat bekend om haar gastvrijheid voor wandelaars. Hier kun je volop genieten van prachtige wandelingen. Dus haal je wandelschoenen tevoorschijn en ga op avontuur. Je vindt op de webshop van Hart van Limburg allerlei knooppuntenkaarten en wandelkaarten. Je kan ook kiezen voor een hap- en stap-arrangement, waarbij je onderweg kunt genieten van heerlijke hapjes.

Wandelkaarten Hart van Limburg

Kijkend op de wandelkaart