Fietsroute Geopad Verheven Peel

De fietsroute Geopad Verheven Peel, van ruim 40 km, neemt je mee op een betoverende reis door het landschap dat gevormd is door de krachten van de Peelrandbreuk. 

De Geopad Verheven Peel is vernoemd naar het adembenemende natuurgebied "de Verheven Peel" en voert je langs de Peelrandbreuk, vanaf de Wilbersput op de grens van Deurne en Peel en Maas, door veengebied 't Molentje, naar het hoogveengebied de Verheven Peel zelf. Dit gebied is onder meer onderdeel van de #Limburgsepeel en is letterlijk verheven, gelegen op een hoger niveau en van nature zeer vochtig. Maar hoe kan het dan zo hoog en nat zijn? Dat komt door de Peelrandbreuk en de Tegelenbreuk die diep onder de grond liggen. Hierdoor kan het water niet naar beneden wegzakken, wat unieke verschijnselen zoals wijst, veen en kwel creëert, en zelfs hoogveen. Omdat het gebied zo uniek is wordt er hard gewerkt om de status Geopark in 2025 te bemachtigen . Meer info over de UNSESCO  status van het Geopark Peelhorst + Maasvallei i.o klik je hier.

Geopark Peelhorst + maasvallei i.o

 

Tijdens je fietstocht kom je langs maar liefst 21 informatiepunten, waar je aan de hand van QR codes uitgebreide uitleg krijgt over de geologische eigenschappen van het gebied en hoe deze hebben bijgedragen aan het ontstaan van het hoogveengebied de Verheven Peel, inclusief de Deurnse Peel, Mariapeel en andere kleine Peelrestanten. Een uitgebreid informatieboekje is verkrijgbaar in de webshop van Hart van Limburg en  verschillende VVV-vestigingen en recreatieve ondernemers in de drie gemeenten: Deurne, Peel en Maas en Horst aan de Maas.

 

Eigenschappen
Route: 35-50 km.
Knooppuntenroute
Route van A naar A

In de buurt

De afstanden genoemd in onderstaande tegels zijn de afstanden vanaf de bovenstaande locatie.

 
9,97km
Park / Tuin