Nederland of Duitsland?
Al aan de rivierbedding van de Swalm merkt de wandelaar of hij aan de Nederlandse of Duitse kant is: in Duitsland is de rivier vanaf 1904 gekanaliseerd en Nederland bleef hij min of meer ongerept.
Aan Duitse zijde van de grens een bosbouwgebied, aan Nederlandse zijde heeft het gebied vaak nog het karakter van een oerbos. Voor wandelaars was het pad langs de grens lange tijd een geheime tip. Het loopt over kronkelwegen langs vochtige weiden en poelen voor de bescherming van allerlei planten- en diersoorten: via de Jeneverbesheide, door het noordelijke deel van de Schwalmbruch tot aan de open wateren van het Elmpter Bruch.
De Schwalmbruch route
De Schwalmbruch route volgt de Swalm zowel aan Nederlandse als aan Duitse zijde. Via het Groenewoud in Nederland kom je door de bossen in het Elmpter Bruch. Daarbij steeds in de nabijheid van water. Mooie vergezichten en bos wisselen elkaar af. De prachtige ontwikkeling van de dieren- en plantenwereld door het herstel van een oude arm van de Swalm in zijn oorspronkelijke toestand is schitterend om te zien.